Σειρά ντοκιμαντέρ γαστρονομίας με πρωτότυπο τίτλο: Food Markets: In The Belly Of The City, που θα ολοκληρωθεί σε 15 επεισόδια διάρκειας 60 λεπτών.
Ποιος δεν έχει ανακαλύψει μια ξένη πόλη μέσω της τοπικής αγοράς;
Δεκαπέντε πόλεις – δεκαπέντε αγορές τροφίμων που σφύζουν από ζωή.
Πανδαισία χρωμάτων, παλλόμενοι ήχοι, μυρωδιές, ελκυστικά προϊόντα που διεγείρουν τις πέντε αισθήσεις μας.
Όμως, τι πραγματικά γνωρίζουμε για τις αγορές τροφίμων;
Η σειρά μας ξεναγεί στις κεντρικές αγορές τροφίμων της Βαρκελώνης, της Βουδαπέστης, της Βιέννης, της Λυών, του Τορίνο, της Φλωρεντίας, της Τουλούζης, του Ζάγκρεμπ, της Ρίγα, του Φράιμπουργκ, του Άμστερνταμ, του Ελσίνκι, της Λισαβώνας, του Μονάχου και του Παλέρμου.
Με τη χρήση γραφικών, εξερευνά τις αγορές και ανακαλύπτει τα προϊόντα τους και τους τοπικούς παραγωγούς μέσα από μια εντελώς νέα προσέγγιση.
* Βραβείο καλύτερου ξενόγλωσσου προγράμματος 2013 στα Ιnternational Taste Awards, Σαν Φρανσίσκο – ΗΠΑ
«Ελσίνκι»
Φτάνοντας με πλοίο στο λιμάνι της Βαλτικής στο Ελσίνκι, η αγορά είναι το πρώτο κτίριο που αντικρίζουμε.
Πίσω από την πλατεία και το μεγάλο θόλο του δημαρχείου.
Η παλιά αγορά Wanha VanhaKauppahall, είναι ένα όμορφο τούβλινο κτίριο του 19ου αιώνα, με ξύλινους πάγκους.
Μόλις φτάσουμε μέσα, μπορούμε να βρούμε τα καλύτερα προϊόντα από τη Λαπωνία και, ακολουθώντας τα ίχνη τους, θα γνωρίσουμε μια φυλή εκτροφής ταράνδων.
Ένα μυστικό βραδινό δείπνο πίσω από τις πόρτες της αγοράς θα αποκαλυφτεί στα μάτια μας: εδώ θα μάθουμε να μαγειρεύουμε καλύτερα έναν εθνικό θησαυρό – το ψάρι καλκάνι!
Ακριβώς έξω από το κτίριο, στην ανατολική πλευρά του Esplanadi, βρίσκονται οι υπαίθριοι πάγκοι της αγοράς (Kauppatori) και λίγα μέτρα πιο μακριά, τα ψαροκάικα που πωλούν τα φρέσκα αλιεύματα και τις κονσέρβες τους: σολομό με πιπέρι, φρέσκια ρέγγα κ.α.
«Φράϊμπουργκ»
Αυτή η «πράσινη» πόλη της Γερμανίας έχει την υπαίθρια κεντρική αγορά γύρω από τον γοτθικό καθεδρικό ναό, στην παλιά πόλη.
Κάθε πρωί, 6 ημέρες την εβδομάδα, οι αγρότες από το Μέλανα Δρυμό φέρνουν πέστροφες και βότανα, άγρια μούρα και καπνιστό ζαμπόν στην πόλη.
Εδώ, οι γευστικές εκπλήξεις δεν τελειώνουν ποτέ!
«Άμστερνταμ»
Οι αγορές τροφίμων έχουν μεγάλη παράδοση στις Κάτω Χώρες και πολλοί πολίτες βασίζονται σε αυτές τις υπαίθριες αγορές τους για τις προμήθειές τους.
Μία από την παλαιότερες και πιο διάσημες αγορές της Ολλανδίας είναι η Albert Cuyp Markt, μια αγορά που εκτείνεται κατά μήκος της επερχόμενης γειτονιάς de Pijp.
Εδώ μπορούμε να απολαύσουμε τις καλύτερες ρέγγες στην πόλη και μετά να κάνουμε ένα ταξίδι στη Γκούντα για να αναζητήσουμε την αρχική συνταγή του παγκοσμίου φήμης Stroopwafel.
Μόλις επιστρέψουμε στην πόλη ανακαλύπτουμε πώς θα πιάσουμε τα καλύτερα στρείδια στην Ευρώπη στη Βόρεια Θάλασσα και να τα δοκιμάσουμε στο Noordemarkt, τη γκουρμέ μικρή αγορά της πόλης, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο μέλλον της παραγωγής τροφίμων.
«Λισαβόνα»
Το “Mercado da Ribeira”, στην περιοχή Santos κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Cais do Sodré, υπάρχει από το 1800 και είναι η παλαιότερη αγορά της πόλης.
Εδώ μπορούμε να βρούμε όλα τα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων, φρέσκο ψάρι, λαχανικά και φρούτα.
Έχει ανακαινιστεί ριζικά το 2014 και σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε γκουρμέ γεύματα από τους πιο γνωστούς σεφ της Πορτογαλίας.
Τα ξημερώματα στην πιο διάσημη αγορά, αναζητώντας τα καλύτερα ψάρια στα παραθαλάσσια χωριά.
Στη συνέχεια, στην πορτογαλική ύπαιθρο, μαθαίνουμε για την κοινωνική γεωργία και δοκιμάζουμε την καταπληκτική κονσέρβα του Αlfredo.
Στην Marlene Viera θα μάθουμε να μαγειρεύουμε το καλύτερο χταπόδι του Ατλαντικού Ωκεανού και θα τελειώσουμε τη μέρα μας πίνοντας ginginha, απολαμβάνοντας την θέα της πόλης!
«Μόναχο»
Το Viktualienmarkt εξελίχθηκε από μια αυθεντική αγροτική αγορά σε μια δημοφιλή «γκουρμέ» αγορά. Η αγορά φιλοξενεί επίσης μια σειρά από παραδοσιακές και λαογραφικές εκδηλώσεις, όπως σελέμπριτι, ημέρα κηπουρών, άνοιγμα της σεζόν των σπαραγγιών, καλοκαιρινό φεστιβάλ, χορός των γυναικών της αγοράς κάθε Τρίτη στο Shrove κ.λπ.
Αλλά το κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης είναι το παγκοσμίως γνωστό Biergarten – εδώ υπάρχουν οι 7 ιστορικές ζυθοποιίες της πόλης με την καλύτερη μπύρα του κόσμου.
Ακριβώς στη γωνία, ανακαλύπτουμε έναν μύλο που χτίστηκε τη δεκαετία του ’30 και εξακολουθεί να λειτουργεί: πηγαίνει από τον 4ο όροφο στο έδαφος και εδώ είναι το μέρος για να πάρουμε το καλύτερο αλεύρι της περιοχής.
Παραδοσιακές συνταγές λένε ότι το κρέας είναι απαραίτητο και εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το αγρόκτημα ενός παραδοσιακού εστιατορίου για να μάθουμε τις μεθόδους παραγωγής του.
«Παλέρμο»
Η αγορά βρίσκεται στη μέση των αρχαίων δρόμων του Παλέρμο και είναι δύσκολο να περπατήσουμε. Γύρω υπάρχει ένα πλήθος χρωμάτων και αρωμάτων. Ανατολίτικες γεύσεις αποκρυπτογραφούνται από αληθινούς ειδικούς, που διαφημίζουν τα προϊόντα που πωλούνται.
Υπάρχουν όλα όσα έχει να προσφέρει αυτό το νησί της Μεσογείου, τόσο πλούσιο σε γεωργικές παραδόσεις.
Το φαγητό του δρόμου είναι απαραίτητο, μετρώντας δεκάδες σπεσιαλιτέ από ψητά, αλμυρά, τουρσί και τηγανητά.
Οι αραβικές επιρροές είναι έντονες εδώ, ξεκινώντας από τα παραδοσιακά τραγούδια που τραγουδούν οι πωλητές για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Η γεύση από τα βουνά της ενδοχώρας είναι η καλύτερη εμπειρία, δοκιμάζοντας τον άγριο μάραθο σε μυστικά σημεία που μόνο ο Αντρέα, συλλέκτης μάραθου, μπορεί να φτάσει. Θα ακολουθήσουμε τον Mατέο σε ένα νυχτερινό ταξίδι για ψάρεμα, όπου θα μας διδάξει όλα τα μυστικά της αρχαίας τεχνικής αλιείας.