Το «Ψέμα» του Florian Zeller, μια ξεκαρδιστική κωμωδία παρουσιάζεται στη σκηνή του Πολυχώρου Τέχνης Αλεςξάνδρεια κάθε Σάββατο και Κυριακή έως και 30 Ιανουαρίου 2022, σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά.
Η “σκεπτόμενη” θεατρική κωμωδία του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ, «Το Ψέμα» («Le mensonge», 2014) που έσπασε ταμεία σε πολλές ευρωπαϊκές σκηνές, έρχεται σε μετάφραση Μαριαλένας Κωτσάκη και σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Τόνια Αβδελοπούλου και τη μουσική ο Τάκης Μπαρμπέρης.
Τους ρόλους των δύο ζευγαριών παίζουν οι ηθοποιοί Βασίλης Βλάχος, Κάτια Σπερελάκη, Αλίκη Αβδελοπούλου, Κώστας Τσάχρας.
Υπόθεση:
Δύο ζευγάρια φίλων συναντιούνται για δείπνο και ανταλλάσσουν, για μια ακόμη φορά, κοινότοπες αβρότητες και τετριμμένες συμβουλές. Ένα μυστικό, όμως, που είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί, απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις τους και να αλλάξει ριζικά τις ζωές τους.
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε να αγαπήσουμε; Ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι και ποια είναι αληθινά η σχέση μας με τους άλλους; Πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας; Τα κατά συνθήκη ψεύδη και το ευεργετικό τους στάλαγμα στις άτακτες και φοβισμένες ανθρώπινες ψυχές…
Το «Ψέμα» είναι ένα έργο για την αλήθεια και το ψεύδος στις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών. Όπως αναφέρει και ο εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας του έργου Φλοριάν Ζελέρ – ο οποίος το 2020 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «Ο πατέρας» με τον Άντονι Χόπκινς και την Ολίβια Κόλμαν.
«Οι αλήθειες και τα ψέματα αποτελούν μέρος του θεάτρου και της ενέργειάς του». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του Ζελέρ έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Στο Ψέμα ο Ζελέρ αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την άβολη αλήθεια του γάμου δύο ζευγαριών που κινούνται στο λαβύρινθο της εξαπάτησης. Το έργο σκιαγραφεί, εν τέλει, με κωμικό τρόπο, την υποκρισία που κρατά ενωμένη την κοινωνία.
«Ειλικρινά δεν ξέρω τι μ’ έπιασε… Επέμενες να σου εκμυστηρευτώ κάτι για να ξαναβρείς την εμπιστοσύνη σου σε μένα. Έτσι δεν μου είπες; Μου το ζήτησες ως «ένδειξη αγάπης»… Και επινόησα αυτή την ηλίθια ιστορία. […] Σου το ορκίζομαι, είναι αλήθεια! Ότι δηλαδή όλα είναι ψέματα. Άλλωστε αν ήταν αλήθεια, έτσι θα στο έλεγα;»
Ταυτότητα Της Παράστασης: Το Ψέμα
Συγγραφέας: Florian Zeller
Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη
Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Σκηνικά Κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου
Μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Μπούχρας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τόνια Αποστόλου
Παίζουν οι Ηθοποιοί: Βασίλης Βλάχος (Πωλ), Κάτια Σπερελάκη (Αλίς), Αλίκη Αβδελοπούλου (Λωράνς), Κώστας Τσάχρας (Μισέλ)